Chrupka, smaczna, ze składników najwyższej jakości – właśnie taka powinna być prawdziwa pizza, i za taką się warto rozglądać, jeżeli przyjdzie na nią ochota. Co, jak okazuje się niejednokrotnie, zbyt proste to nie będzie. Rozmaitych pizzerii funkcjonuje naszym rynku bardzo dużo, ale jedynie o części z nich można powiedzieć, że oferują najwyższe jakościowo potrawy. W innych pizza Poznań po prostu jest, jednym smakować będzie mniej, innym więcej, ale do idealnej będzie jej dużo brakować. Przede wszystkim kluczowe są składniki. Jeżeli pizza rzeczywiście smakować ma tak jak we Włoszech, to nie ma miejsca na żadne kompromisy. Dotyczy to tak naprawdę większości tego, co w potrawie się znajdzie, czyli i mąki, i pomidorów, i wszystkich innych składników, takich jak zioła albo sery. Porównując chociażby pomidory dojrzewające na słonecznych stokach Sycylii z krajowymi, to można od razu wyczuć mnóstwo różnic w smaku.
Tak naprawdę ta niewielka ilość oliwy, którą dodaje się do sosu czy ciasta również wpłynąć może na końcowy smak. Niezwykle istotna jest też świeżość stosowanych składników, użycie przeterminowanych czy zleżałych nie tylko zaważy na jakości, lecz może być również przyczyną poważnych zatruć pokarmowych. Także mrożonki niezbyt smacznie smakują, i pizzerii, które je stosują również warto unikać. W wielu pizzeriach {można jest możliwość podejrzenia kucharzy przy pracy, da się wówczas też zerknąć na składniki, których oni używają i ocenić ich jakość. Jeżeli do kuchni nie będzie dostępu, to jakość składników można będzie ocenić po tym, co się dostanie na talerzu.
Rozwodniona i mało apetycznie wyglądająca pizza jest sygnałem, że właścicielom nie będzie jednak zależeć na trzymaniu poziomu. Duże znaczenie dla końcowego smaku ma też piec. Dobra pizzeria Poznań nie będzie używać na prąd, a tylko opalane drzewem, o ile nie zabronią tego regulacje związane z ochroną środowiska. Kamień w piecu na drewno rozgrzewa się równomiernie i może uzyskać wyższą temperaturę, a poza tym lekko wchłania wilgoć, co sprawia że ciasto jest idealnie wypieczone, a jednocześnie chrupiące.