Makaron to najpopularniejsze danie w kuchni włoskiej. Ale co zrobić, jeśli masz lekką nietolerancję na gluten lub cierpisz na celiakię? Powszechnie uważa się, że dieta bezglutenowa jest odpowiednia tylko dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. W rzeczywistości dieta bezglutenowa jest odpowiednia również dla osób wrażliwych na pszenicę. Gluten w rzeczywistości jest związkiem peptydowym, białkiem, które zawarte jest w pszenicy, zbożach i ich pochodnych.
Bycie celiakiem oznacza więc nietolerancję na wszystkie produkty spożywcze pochodne makaronu, chleba, herbatników itp. Tak zwana „wrażliwość na gluten” jest diagnozowana w wyniku badań krwi, biopsji lub testów genetycznych, a liczba osób, u których testy są pozytywne, rośnie; z tego właśnie powodu rozpowszechnienie żywności bezglutenowej przeżywa w ostatnich latach prawdziwą eksplozję.
Koncepcja makaronu bezglutenowego, tak naprawdę, zmieniła się w porównaniu do przeszłości. Wcześniej znalezienie różnej żywności bezglutenowej było bardzo skomplikowane, a produkty były dostępne tylko w specjalistycznych sklepach i niektórych aptekach. W dzisiejszych czasach jest mnóstwo dobrych, zdrowych alternatyw dostępnych w supermarketach i zdrowych e-sklepach. Ponadto, być może nie wszyscy wiedzą, że dieta bezglutenowa przynosi wiele korzyści, nawet tym, którzy nie cierpią na celiakię. Dowiedzmy się, jakie one są. Zobacz więcej na stronie https://www.zdrowy-styl-zycia.pl/jak-pieczywo-bez-glutenu-wplynie-na-nasz-organizm/
Korzyści wynikające z diety bezglutenowej
Zanim damy znać, jakie są korzyści z diety bezglutenowej, musimy zacząć od założenia, że nadmierne spożywanie produktów bezglutenowych jest złe dla osób bez celiakii lub nietolerancji. Przesada może prowadzić do takich konsekwencji jak zwiększenie odpowiedzi glikemicznej organizmu. Mimo to można je włączyć do zróżnicowanego planu żywieniowego. Wśród opcji można rozważyć starożytne zboża i półzboża, quinoa, proso lub nawet rośliny strączkowe i warzywa sezonowe.
Powiedziawszy to, dowiedzmy się wspólnie, jakie są korzyści zdrowotne tego typu diety. Spożywanie tego typu żywności pozwala: Normalizacja wartości przeciwciał; Zdrowe odchudzanie; Ogólna poprawa zdrowia i kondycji fizycznej; Obniża się poziom cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Jak widać, spożywanie z umiarem pokarmów bezglutenowych oznacza ogólną poprawę stanu zdrowia, a w konsekwencji wzrost energii i witalności.
Przechodząc bardziej do sedna sprawy, wskazujemy poniżej, jakie pokarmy bezglutenowe można włączyć do dnia:
-
Śniadanie – wsyp brązowy ryż ptysiowy do mleka i kawy lub jogurtu;
- W połowie poranka – przekąska z sezonowych owoców lub warzyw;
- Obiad – bezglutenowy ryż lub makaron, kasza gryczana lub łuskane proso;
- Na kolację – białko.
Jedzenie bezglutenowe może przynieść korzyści nawet tym, którzy nie mają problemu z przyjmowaniem tego białka. Ponadto dieta bezglutenowa nie oznacza monotonii, można ją urozmaicać z rozmachem, trzeba tylko dobrze poznać wszystkie potrawy i eksperymentować. Aby rozpoznać produkty bezglutenowe, należy jednak dokładnie czytać etykiety.
Dieta bezglutenowa: brak korzyści dla osób bez celiakii lub wrażliwości według małego brytyjskiego badania
Pomimo hosta influencerów i celebrytów markujących gluten jako niezdrowy lub nawet toksyczny, jeśli nie jesteś celiakiem lub cierpisz na zdiagnozowaną wrażliwość na gluten, przestrzeganie diety bezglutenowej nie wydaje się dawać żadnych korzyści zdrowotnych. Lekarze i dietetycy często to powtarzają, ale tym razem chodzi o wyniki niewielkiego badania opublikowanego w Gastroenterology przez naukowców z Uniwersytetów w Sheffield i Reading w Wielkiej Brytanii, które jako pierwsze badało wpływ glutenu na zdrowych ludzi.
W badaniach uczestniczyła niewielka grupa 28 ochotników bez rozpoznania celiakii lub wrażliwości na gluten. Uczestnicy zostali poproszeni o przestrzeganie diety bezglutenowej przez dwa tygodnie przed rozpoczęciem testu, a następnie zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna grupa ochotników otrzymała torbę zawierającą gluten, aby dodać do swoich posiłków dwa razy dziennie przez kolejne dwa tygodnie, podczas gdy druga grupa, działająca jako kontrola, otrzymała mieszankę bezglutenową. Ani badacze, ani uczestnicy nie wiedzieli, co zostało dodane do jedzenia.
Pod koniec badania grupa ochotników, którzy przyjmowali gluten, nie zgłaszała żadnych negatywnych objawów, w porównaniu z grupą kontrolną. Badacze doszli więc do wniosku, że gluten „nie wydaje się powodować objawów u osób, które nie są na niego podatne”, czyli u większości populacji. Warto jednak pamiętać, że badanie było krótkotrwałe (łącznie miesiąc) i na bardzo małej liczbie osób (28), a wyniki będą musiały być potwierdzone na większej próbie.
Według amerykańskich badań rynkowych, nieco mniej niż połowa konsumentów, którzy kupują żywność bezglutenową, nie ma celiakii lub nietolerancji glutenu, podczas gdy sektor ten odnotował podwojenie wartości rynkowej w latach 2011-2016, osiągając 3,5 miliarda dolarów na całym świecie. Ale właśnie z powodu swojej popularności istnieje ryzyko, że dieta bezglutenowa będzie postrzegana jako „moda”, a osoby, które stosują ją ze względu na udowodnioną konieczność medyczną, nie będą traktowane poważnie w restauracjach czy przez personel medyczny.
+Reklama+
Sklep z naturalnymi sokami zaprasza do wyboru owocowych musów, w tym musu malinowego. Dostępność różnorodnych smaków pozwoli Ci na dostosowanie zakupów do Twoich preferencji. Postaw na zdrowe i pyszne napoje oraz mus malinowy, by cieszyć się bogactwem smaków natury.